Nieuws

Veel telefoontjes over hoesten

Bijgewerkt: 26-2-2024

Hoesten

We krijgen veel vragen over patiënten die hoesten: zij wensen medicatie of controle van de longen. Dit is echter meestal niet nodig. Hoesten komt namelijk bijna altijd door een virus. En hier helpt helaas geen medicatie tegen!

 

Wat je zelf kunt doen:

  • Honing: Verschillende studies tonen aan dat honing de hoest kan verlichten. Maar let op: kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing vanwege de bacteriën die erin kunnen zitten. Hier kunnen kinderen ziek van worden.
  • Veel drinken: Door de slijmvliezen in de luchtwegen voldoende vocht te geven, worden ze minder geïrriteerd en vermindert de kans op hoesten. Drink regelmatig (en dan vooral water) of zuig op een snoepje.
  • Stomen: Om het ophoesten van slijm makkelijker te maken, kun je stomen met heet water of een hete douche nemen. Doe bij voorkeur niets in het water, dus géén menthol of eucalyptus. Dat zou de slijmvliezen extra kunnen irriteren.
  • Stop met roken: Wanneer je rokershoest regelmatig terugkomt of lang aanhoudt, overweeg dan serieus om te stoppen of minder te roken.
  • Ventileren: Zorg voor schone lucht, thuis en op het werk. Zorg dat je zo min mogelijk in slecht geventileerde of rokerige ruimtes komt.
  • Gorgelen: Gorgelen met zout water helpt om de zwelling van de slijmvliezen te verminderen. Ook zorgt het voor dat je slijm uit de luchtwegen makkelijker kan afvoeren. Gorgelen met zout water is een huismiddeltje wat gebruikt wordt bij hoest.
  • Probeer de keel zo min mogelijk te schrapen, omdat dit je hoestklachten in stand houdt.
  • Hoest prikkel dempende drankjes: Hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes worden veel verkocht maar helpen niet echt. Van hoestmiddelen die je zonder recept bij de drogist kunt kopen, is de werking nooit aangetoond.

 

Wanneer wel contact opnemen met de huisartsenpraktijk:

  • Wanneer de hoest langer dan 3 weken aanhoudt, of wanneer de klachten steeds terugkomen.
  • Wanneer je langer dan 2 weken hoest zonder dat je verkouden bent. Dit zou kunnen wijzen op een beginnende astma of een ernstige longaandoening. Denk hierbij aan COPD of longkanker.
  • Bij kinderen tot 12 jaar is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer: de hoest langer dan één week duurt, bij een blafhoest of bij hoestaanvallen eventueel gevolgd door braken. Dit laatste kan wijzen op een ernstige infectie zoals kinkhoest of pseudokroep. Wanneer het kind erg bleek wordt tijdens het hoesten, ook dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.
  • Wanneer het hoesten samengaat met: koorts (langer dan 3 dagen of opnieuw koorts na enkele koortsvrije dagen), sufheid, verwardheid, ademhalingsproblemen, sterk vertraagde hartslag, lage bloeddruk, heesheid die langer dan 2 weken aanhoudt, bloederig slijm of gewichtsverlies.
  • Wanneer je pijn op de borst hebt.
  • Als je moeilijk kunt ademhalen en benauwd bent.
  • Wanneer je vermoedt dat er sprake kan zijn van een of andere ernstige aandoening, zoals een longontsteking, astma, allergie, of reflux.
  • Wanneer je een medicijn gebruikt dat kriebelhoest kan veroorzaken (bijvoorbeeld captopril, enalapril, fosinopril of lisinopril).

 

Zie ook:

📱 www.thuisarts.nl en zoek op hoesten of griep
📱 www.moetiknaardedokter.nl

Vaste waarnemer dag extra werkzaam

Bijgewerkt op 26-2-2024.

Per 1 oktober 2023 werkt is onze vaste vrouwelijke waarnemer Jasmijn Knaapen bij ons in de praktijk. Zij was al werkzaam op de maandag en de woensdag, vanaf 1 april 2024 zal zij ook de donderdag aanwezig zijn.

Toenemende drukte in de praktijk

Bijgewerkt op 26-2-2024.

We merken dat het in de huisartsenpraktijk steeds drukker wordt: de zorgvraag neemt toe en we hebben te maken met schaarste in zorgpersoneel.  Hierdoor kan het voorkomen dat u langer moet wachten aan de telefoon voordat iemand u te woord kan staan of dat het langer duurt om een afspraak op het spreekuur van de huisarts in te plannen. Wij doen ons best om u zo goed mogelijk te helpen. Bij spoed wordt er natuurlijk altijd meteen gehandeld. Wij hopen hiervoor op uw begrip.

Landelijk Schakelpunt (LSP)

Via het Landelijk Schakelpunt delen wij de Professionele Samenvatting van het huisartsdossier met de huisartsenpost. Bent u 's avonds of in het weekend op de huisartsenpost (HAP) geweest, dan deelt die op zijn beurt een waarneembericht met onze huisartsenpraktijk. Zo weten wij precies met welke klachten u op de HAP bent geweest en wat daartegen is gedaan.

Via het Landelijk Schakelpunt delen wij ook medicatiegegevens van u. Niet alleen met de huisartsenpost, maar ook met apotheken en medisch specialisten. Dat gaat om de medicatie die wij aan u hebben voorgeschreven, maar ook om uw intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA-gegevens). Daar kunnen de voorschrijvers en verstrekkers van medicatie rekening mee houden. Zo draagt ook onze huisartsenpraktijk bij aan medicatieveiligheid.

Voor meer info verwijs ik u naar de website https://www.volgjezorg.nl/het-lsp

Om bovenstaande uit te voeren, hebben wij uw toestemming nodig. Wij leggen graag vast of u wel of niet (gedeeltelijke) toestemming wil geven hiervoor. U kunt hiervoor contact opnemen met de praktijk.